Algemeen
Bezienswaardigheden
Weer en klimaat
Geschiedenis
Evenementen
Winkelen
Uitgaan
Kaart
Reisinformatie
Reisadvies
Documenten
Transport
Extra
Rovaniemi Airport
Santa Claus Village
Geschiedenis

Alvorens naar Rovaniemi op vakantie te gaan zult u misschien wel graag meer te weten willen komen over deze geschiedenis van deze plaats. Op deze pagina proberen we u een heldere kijk te geven van wat er zich door de jaren heen in deze regio allemaal heeft afgespeeld en hoe het is uitgegroeid tot een oord waar toerisme vandaag de dag een zeer belangrijke bron van inkomsten is geworden.

 

Er wordt vanuit gegaan dat de plaats waar Rovaniemi gelegen is reeds sinds de steentijd bewoond is. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de streek reeds in de eerste eeuwen na Christus werd bezocht door reizigers. Deze reizigers zouden afkomstig geweest zijn uit Karelië en de kust van de Noordelijke IJszee.

Rovaniemi kende vooral in de 19de eeuw een sterke groei. Deze groei ging gepaard met het beginnen ontginnen van de Laplandse bossen. Het spreekt vanzelf dat dit een aanzienlijke invloed had op de houtindustrie en zorgde voor heel wat werkgelegenheid. Rovaniemi kon als handelscentrum op deze manier aanzienlijk profiteren. Het heeft echter wel tot 1929 geduurd tot de stad daadwerkelijk stadsrechten verkreeg.

Een ander belangrijk keerpunt in de geschiedenis van deze bijzondere stad is de toekenning van de titel "hoofdstad van Lapland". De stad verkreeg deze titel in 1938. Helaas zouden de daarop volgende jaren minder goed nieuws brengen. In 1944 werd de stad tijdens de zogenaamde Laplandoorlog tussen Finland en Duitsland zo goed als volledig verwoest. Na de oorlog werd de stad volledig opnieuw opgebouwd. Deze heropbouw heeft er wel voor gezorgd dat de stad ook vandaag de dag nog een vrij moderne indruk geeft.

Bezoekers van de stad zal het echter wel opvallen dat er erg veel grijs aanwezig is zodat het vooral op donkere winterdagen ook vaak een triestige aanblik heeft. De vele lichtjes en versieringen proberen dit echter zoveel mogelijk op te lossen.

 

© 2010 - 2013 Rovaniemi.nl | Disclaimer | Privacy Policy | Adverteren | Links