Algemeen
Bezienswaardigheden
Weer en klimaat
Geschiedenis
Evenementen
Winkelen
Uitgaan
Kaart
Reisinformatie
Reisadvies
Documenten
Transport
Extra
Rovaniemi Airport
Santa Claus Village
Transport

Wanneer u naar een plaats als Rovaniemi afreist is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het transport er kan afwijken van waar u in Nederland (of België) dagelijks mee te maken krijgt. Op deze pagina is in ieder geval een overzicht terug te vinden van de verschillende transportmogelijkheden in en rond Rovaniemi.

 

Met het vliegtuig:
Vanuit België en Nederland vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen met een tussenstop naar het Finse Rovaniemi. Afhankelijk van de tussenstup duurt een vlucht vanuit België en Nederland ongeveer 3 uur en 45 minuten. Vanuit Nederland is dat vaak een kwartiertje korter. Er zijn helaas maar weinig vluchten die rechtstreeks naar Rovaniemi vliegen, tenzij op enkele specifieke data in de wintermaanden. Vanuit Nederland vliegt Transavia bijvoorbeeld op 19 en 26 december van en naar Rovaniemi.

Over het algemeen zal u dus echter steeds met een tussenlanding rekening dienen te houden. De locatie waar u zal landen is afhankelijk van de maatschappij waar u mee vliegt. Vanuit België en Nederland vliegt Finnair bijvoorbeeld naar Rovaniemi via aan tussenlanding in de hoofdstad Helsinki, terwijl AirBaltic eerst naar Riga vliegt en vervolgens naar Rovaniemi. U kunt er eveneens voor kiezen om met Blue1 of Sas te vliegen, welke eveneens een tussenlanding maken in de Finse hoofdstad. De luchthaven van Rovaniemi is gelegen op een afstand van 8 kilometer van het centrum. Het is meteen ook de grootste luchthaven van noord Finland.

Met de trein:
Het is buiten met het vliegtuig ook perfect mogelijk om in Rovaniemi te geraken met de trein. De stad heeft werkelijk uitstekende verbindingen met de rest van Finland waarbij een traject van Helsinki naar Rovaniemi ongeveer 9 tot 12 uur tijd in beslag neemt. De rit wordt op een comfortabele manier afgelegd door middel van een slaaptrein. Als kers op de taart is het eveneens mogelijk om uw auto op de trein mee te nemen.

 

Met de bus:
Verschillende busmaatschappijen die luisteren naar de naam Gold Line en Oy Matkahuolto Ab onderhouden dagelijkse verbindingen tussen Rovaniemi en Helsinki. Reizen per bus vanuit het zuiden van Finland naar Rovaniemi is een vrij goedkope manier om u te verplaatsen. Hou er wel rekening mee dat de rit van Helsinki naar Rovaniemi zo'n 14 uur duurt. Daarmee is het verschil in tijdsduur tussen treinen en bussen dan ook vrij klein.

Met de auto:
Toeristen die afreizen naar Rovaniemi kiezen er maar uiterst zelden voor om zelf een auto te huren. Daarbij dient u er rekening mee te houden dat in heel Finland in de herfst en de winter elanden de weg zomaar kunnen oversteken. We kunnen u gerust zeggen dat u een ongeval met deze kolossen werkelijk koste wat het kost zal willen vermijden, want de schade is meestal aanzienlijk en dan spreken we niet alleen over het arme dier. Verder zijn de wegen vooral in het noorden van het land en dus al helemaal in de omgeving van Rovaniemi in de winter vaak slecht te berijden (behalve de autostrade die de stad in twee deelt). Auto's rijden dag en nacht met de lichten aan. Hou er rekening mee dat er op de autosnelwegen in Finland in de winter 20 kilometer per uur minder snel gereden mag worden dan daarbuiten. Waar de standaard maximumsnelheid 120 kilometer per uur is, ligt deze in de winter dus op 100 kilometer per uur.

Met de sneeuwscooter:
Typisch voor Rovaniemi en de omgeving in het noorden van Finland is het gebruik van zogenaamde sneeuwscooters. Deze uniek manier om u te verplaatsen is absoluut het proberen waard. Hou er hierbij wel rekening mee dat er vaak enkele verplichtingen verbonden zijn aan het besturen van een dergelijk voertuig en dat u steeds rekening houdt met de aanwijzingen van de verhuurder of gids die u vergezeld.

 

© 2010 - 2013 Rovaniemi.nl | Disclaimer | Privacy Policy | Adverteren | Links