Algemeen
Bezienswaardigheden
Weer en klimaat
Geschiedenis
Evenementen
Winkelen
Uitgaan
Kaart
Reisinformatie
Reisadvies
Documenten
Transport
Extra
Rovaniemi Airport
Santa Claus Village
Rovaniemi Airport

U zou het op het eerste zicht misschien niet zeggen, maar Rovaniemi Airpot is zomaar even de vijfde grootste luchthaven van Finland. Daarnaast kan het vliegveld ook nog eens rekenen op een boeiende, maar bewogen geschiedenis waarin het onder andere fungeerde als luchtmachtbasis voor de Duitse Luftwaffe.

 

Rovaniemi Airport werd gebouwd in 1940 en kende door de jaren heen een standvastige groei. Vooral het toenemende toerisme naar Lapland, in het bijzonder tijdens de winter, zorgt er voor dat deze luchthaven stelselmatig meer vluchten en passagiers te verwerken krijgt. In 2010 bijvoorbeeld handelde Rovaniemi Airport zomaar even 309.000 passagiers af.

Dat de winter de absolute topmaanden voor de luchthaven voortbrengt blijkt ook uit de cijfers die Rovaniemi Airport kan voorleggen. Er vindt namelijk een flinke piek plaats tussen eind november en het midden van januari. Begin januari komen traditioneel heel wat Russen naar Rovaniemi afgereisd omdat zij Kerst later vieren dan ons. De luchthaven wordt lang niet alleen gebruikt voor civiele vluchten. De landingsbanen worden bijvoorbeeld ook regelmatig gebruikt door F-18 toestellen van het Lapland Air Command.

Dat Rovaniemi Airport een naar Finse normen moderne luchthaven is blijkt eveneens uit de aanwezigheid van vliegtuigslurven. Dit zijn de tunnels waarin u naar de ingang van het toestel loopt. Er zijn in totaal nog twee andere Finse luchthavens die hierover beschikken, namelijk de luchthavens Helsinki-Vantaa Airport en Oulu Airport. De populariteit van Rovaniemi Airport heeft tot slot uiteraard ook te maken met de nabijheid van Santa Claus Village. Dit enige en echte kerstdorp is terug te vinden op een afstand van amper 2 à 3 kilometer van de luchthaven. Daarnaast brengt een airport taxi u in een mum van tijd naar het centrum van Rovaniemi en zijn er natuurlijk ook nog busverbindingen met andere belangrijke en grote plaatsen in Lapland.

 

Wanneer u van plan bent om een vakantie naar Lapland te boeken en u daarvoor graag gebruik wil maken van het vliegtuig (en wie zal dat nu niet doen?), dan is vliegen op Rovaniemi beslist een aanrader. Het is een aangename luchthaven met vriendelijk personeel. Daarnaast beschikt u over een ruime keuze aan verbindingen met andere delen van Lapland en bevindt u zich op een boogscheut afstand van de woonst van de enige, echte Kerstman.

 

© 2010 - 2014 Rovaniemi.nl | Disclaimer | Privacy Policy | Adverteren | Links